2013. december 31., kedd

A legfinomabb kelt túrós pogácsa :D

Hozzávalók:
60 dkg liszt
25 dkg margarin
25 dkg dkg túró
1 csapott ek. só
3 dkg élesztő
1/2 dl tej
1 tk. cukor
2 ek. tejföl
megkenni 1 tojás

Elkészítés:
Fél dl langyos, cukros tejben feloldjuk az élesztőt és felfuttatjuk.
A lisztbe keverjük a sót, majd elmorzsoljuk benne a margarint, hozzáadjuk a túrót, a megkelt élesztőt, és annyi tejfölt adagolunk hozzá, hogy ne túl kemény, homogén tésztát kapjunk. Minimum fél órát pihentetjük.
Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, tetejét éles késsel keresztbe-hosszába bevagdossuk, majd kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Két tenyerünk közt kicsit megsodrikáljuk a pogácsákat, hogy formásabbak legyenek, és tepsire rendezzük őket. Pihentetjük fél órát, közben bemelegítjük a sütőt.
A pogácsák tetejét felvert tojással megkenjük, és forró sütőben világos pirosra sütjük.