2014. szeptember 29., hétfő

Mézeskrémes torta

Mikor megláttam a Kifőztük oldalán ezt a receptet tudtam, hogy el fogom készíteni, mivel imádom a mézeskrémest. Nem is csalódtam benne, az egész család szívesen fogyasztotta.

HOZZÁVALÓK
A krémhez:
3 tojássárgája
1 evőkanál vaníliakivonat
10 dkg cukor
3 evőkanál liszt
5,5 dl tej
20 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
3-4 evőkanál rumaroma
A tésztához:
6 dkg méz
5 dkg vaj
9 dkg cukor
1 tojás
40 dkg liszt
1 kávéskanál szódabikarbóna
3-4 evőkanál tej
A lapok kenéséhez: 
4 evőkanál tej, 2 evőkanál rumaroma
A tetejére: 
10 dkg étcsokoládé, 5 dkg vaj

ELKÉSZÍTÉS
A krémhez a tojássárgáját kikeverjük a cukorral. Hozzáadjuk a lisztet, a tejet, és kis lángon sűrű krémmé főzzük, majd teljesen kihűtjük. 
Közben a tésztához gőz fölött összeolvasztjuk a mézet, a vajat, a cukrot és a tojást. Levesszük a tűzről, kicsit visszahűtjük, hozzáadjuk a lisztet, a szódabikarbónát és a tejet. Sima tésztává gyúrjuk, majd 6 egyenlő részre osztjuk. Ezután mindegyik darabot két sütőpapír között késpenge vastagságúra nyújtjuk, és egy 22 cm-es tortaforma alját (nálam ez egy 22 cm-es tálca volt) mintának használva köröket vágunk belőlük. Sütőpapírral bélelt tepsiben vagy tepsi hátuljára fektetve, 180 fokos sütőben 8-10 perc alatt egyenként készre sütjük a lapokat. Figyeljünk, hogy ne égjenek meg.
A kihűlt krémalaphoz adjuk a vajat, a rumaromát, és habverővel krémesre keverjük. 
A megsütött lapokat megkenjük a tejben elkevert rumaromával, majd a krémmel. A legfelső lapra a gőz fölött összeolvasztott csokoládéból és vajból készített mázat kenjük. A kész süteményt pár órára hűvös helyre állítjuk, majd szeletekre vágva tálaljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése