2015. február 7., szombat

Tejszínes gesztenyetorta kétféleképpen

Kisebbik lányom 12. születésnapját ünnepeltük ma. Tejszínes gesztenyetortát készítettem, amit Fakanál és Tortalapát bolgon találtam. Két változat készült, mert a barátai között van egy lisztérzékeny gyermek. A családi ünneplésre hagyományos, a baráti ünneplésre gluténmentes piskótát sütöttem. A krémek hozzávalóinál figyeltem, hogy gluténmentesek legyenek, így abból csak egyféle készült.

Hozzávalók
kb. 1 dl rumaromás tej
Sima olajos piskóta (18 cm-es tortaformához)
100 g cukor + 40 g a habba
175 g liszt
75 ml olaj
75 ml tej
2 tojás
1/2 cs sütőpor
Gluténmentes olajos piskóta ( 2 db 10 cm-es tortaformához)
50 g cukor + 20 g a habba
90 g gluténmentes lisztkeverék
37 ml tej
37 ml olaj
1 tojás
1/4 csomag sütőpor
Gesztenyekrém
2 csomag gesztenyepüré
fél csomag vaníliás pudingpor
2,5 dl tej
10 dkg margarin
1 evőkanál cukor
Tejszínkrém
2 doboz habtejszín
porcukor
2 csomag habfixáló

Elkészítés
Piskóta
Külön verjük fel a fehérjét kemény habbá, a kevesebb cukorral. A sárgájákhoz adjuk a nagyobb mennyiségű cukrot, amivel habosra keverjük. Aztán mixerrel, kis fokozaton elkeverünk benne egy csipet sót, a tejet és az olajat. A lisztet beleszitáljuk, majd csomómentesre keverjük a masszát.
Ebbe forgatjuk bele több fázisban a kemény fehérjehabot. A tésztát alul bélelt formába töltjük, felhúzzuk a tésztát úgy egy centinyit a forma oldalára, majd 180 fokra előmelegített sütőben 45-60 percet sütjük. (Tűpróba, a 10 cm-es tortaformákban kb. 15 perc kellett)
Gesztenyekrém
A tejből, a cukorból és a pudingporból elkészítjük a pudingot és kihűtjük. A margarint felhabosítjuk robotgéppel, és hozzáadjuk a feldarabolt gesztenyepürét, és a puding felét. Jól összedolgozzuk, ha túl kemény, akkor még adunk hozzá a pudingból, amíg el nem érjük a kívánt állagot. Ha netán nem elég édes, adhatunk hozzá porcukrot.
Tejszínkrém 
A tejszínt kemény habbá verjük a habfixálóval és ízlés szerinti porcukorral. Vigyázzunk, hogy ne verjük túl, mert akkor vaj lesz! :)
Amikor a piskóták kihűltek lapokra vágjuk, és megtöltjük a krémekkel úgy, hogy külön habzsákba tesszük őket, és kívülről befelé haladva, felváltva karikákat nyomunk belőle. A külsejét is bevonjuk gesztenyekrémmel, majd tejszínhabbal, szórócukorral stb.-vel díszítjük.

Sima piskótás

Gluténmentes :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése